Evo što Wikipedija kaže o PaintBallu:
    Paintball je igra, prvi puta održana u SAD-u 1981. godine. To je igra u kojoj se sudionici natječu u timu ili samostalno s ciljem izbacivanja jednog ili više protivnika, gađajući i označujući ih kuglicama koje sadrže boju iz paintball markera. Pobjednik je ona strana ili igrač koji prvi postigne cilj ili posljednji ostane u igri. Paintball se može igrati na vanjskim površinama i unutar objekata koji se nazivaju paintball terenima ili poljima. Paintball je korišten u SAD-u, Kanadi i Velikoj Britaniji kao dodatak vojnoj obuci, te u nekim zemljama ponekad kao odgovor na pobune i nerede. U zadnjih 20 godina paintball je postao jedan od najzanimljivijih ekstremni sportova koji se igraju u prirodnom okruženju i to u 110 zemalja u svijetu. Procjenjuje se da paintball aktivno igra preko 15 milijuna ljudi u svijetu. Sličan sport je airsoft. A mi bi nadodali i Laser Tag ili Laser game.

Oprema:
Oprema koja se koristi velikim djelom ovisi o vrsti igre, odnosno konfiguraciji terena (šumski tereni, urbani tereni, objekti, indoor, itd.)

Osnovna oprema koja je potrebna za sudjelovanje u ovoj igri uključuje:
    Masku, potkapu, maskirnu uniformu;
    Paintball marker za označavanje protivnika
    Streljivo odnosno, kuglice s bojom (eng. paintballs)

Prednosti igranja:
    Igra je bazirana na adrenalinu i zabavi među igračima. Iako nisu izrađene nikakve opsežnije studije pretpostavlja se kako je igra korisna za poboljšanje kondicije budući da uključuje stalan pokret. Također, uči sudionike timskom radu, gradi im samopouzdanje i razvija samoinicijativu kod pojedinaca. Za ključ uspjeha u igri je najviše bitna inteligencija i timski rad. Snaga je samo dijelom bitna, uz dobro taktiziranje i odlučnost momčadi.

Kako se igra?
    Paintball se održava na uređenim paintball terenima
    Paintball se igra tako da se momčadi podijele u dva ili više timova s jednakim brojem igrača. Preporuka je da to bude minimalno tri igrača po timu, ali može i manje. Na paintball natjecanjima - turnirima u Hrvatskoj to su timovi od 3 i 5 igrača a dijele se na WoodsBall (oni koji igraju u šumi) i SpeedBall (oni koji igraju na pokošenoj travici i napuhancima). Broj igrača također može biti i puno veći, 10, 15, 20,..., 100 kad se igra pretvara u BIG game, ali to ovisi o samoj veličini i tematici terena.

Paintball u Hrvatskoj
    U Hrvatskoj je svoju primjenu paintball većinom našao kao rekreativni šport, te kroz team building programe, budući da kod zaposlenika tvrtki potiče timski rad i razvija natjecateljski duh, stavljajući ih sve u jednak položaj bez obzira na poziciju u tvrtki.


info@paintball-istra.com  095-extreme +385 (0) 95 3987363